Hjärtstartarguide – Vi hjälper dig jämföra hjärtstartare.

Hjärtstartarguiden

Vi har jämfört några av marknadens vanligast förekommande hjärtstartare. Inte bara utifrån pris, underhåll och service utan även från andra aspekter som hur lätt den är att använda och hur effektiv den är. Det kan vara livsavgörande när det verkligen händer. Till underlag för vår jämförelse har vi tillverkarnas egna tekniska data och specifikationer, distributörernas listpriser, olika publicerade rapporter och i några fall även vår egen erfarenhet som återförsäljare av marknadens ledande märken.

 

HjärtstartareHeartStart
HS1
HeartStart
FRx
Powerheart
AED G3 Plus
Lifepak
CR Plus
AED
Plus
Samaritan
PAD 300
TillverkarePhilipsPhilipsCardiac SciencePhysio ControlZollHeartSine
Användarvänlighet 1
LjudinstruktionerLugnt tempo med tydlig röstLugnt tempo med tydlig röstLugnt tempo med tydlig röstLugnt tempo med tydlig röst och klart ljudSnabbt tempo med
mycket information (kan vara svårt att prioritera vad som ska göras)
Lugnt tempo men burkigt ljud
Visuella instruktioner:Bild för elektrodplaceringBild med blinkande lampor för elektrodplacering TextdisplayBild med blinkande lampor för elektrodplaceringBilder med lampor som blinkar i olika moment samt textdisplay (kan vara svårt att förstå vad som ska göras)Bilder med lampor som blinkar i olika moment (kan vara svårt att förstå vad som ska göras)
Elektroder
Separata, vänster/höger
Separata, vänster/högerSeparata, oberoende placeringSeparata, vänster/högerI ett stycke med en
HLR-sensor som måste placeras rätt
Separata, vänster/höger
Takthållare HLRJa / valbartJa / valbartJaNejJaJa
Genomsnittlig tid till behandling 21 min 39 sek1 min 39 sek*2 min 12 sek1 min 33 sek 3 min 30 sek- ej utvärderad
Fullföljd behandling 2100 %100 %*75 %100 %44 %- ej utvärderad
Vikt1,5 kg 1,6 kg3,1 kg2,0 kg3,1 kg1,1 kg
Driftsäkerhet
Självtester
Batteri:
Elektronik:
Elektroder inkopplade:
Elektroder funktion:

Dagligen
Dagligen
Dagligen
Dagligen

Dagligen
Dagligen
Dagligen
Dagligen

Dagligen
Dagligen
Dagligen
Dagligen

Veckovis
Veckovis
Veckovis
Nej

Veckovis
Veckovis
Veckovis
Nej

Veckovis
Veckovis
Veckovis
Nej
Larmar vid felindikationJa, blinkande lampa och ljudsignal Ja, blinkande lampa och ljudsignalJa, symbol och ljudsignalJa, symbol
Ja, symbol och ljudsignal
Ja, blinkande lampa och ljudsignal
Funktion
Snabb behandling 3
Tid till strömstöt efter HLR
8 sek (patenterad Quick Shock)8 sek (patenterad Quick Shock)14 sek16 sek 15 sek20 sek
Behandling av barn4Separata barnelektroder krävsBarnnyckel, anpassar strömstöt och HLR-instruktioner (samma elektroder som vuxna)Separata barnelektroder krävsSeparata barnelektroder krävsSeparata barnelektroder krävsSeparata barnelektroder krävs
Service och underhåll
Elektroder hållbarhet2 år2 år2 år2 år5 år4 år
Batterier hållbarhet4 år4 år4 år2 år 5 år4 år
Garanti8 år8 år7 år8 år7 år7 år
IP-klassning 5IP21IP55IP55IPX4IP55IP56
FDA-godkänd 6JaJaJaJaJaJa
Kostnad
Listpris exkl. moms7
Hjärtstartare13 056 kr15 976 kr16 000 kr13 770 kr16 269 kr14 900 kr
Elektroder682 kr610 kr410 kr1 571 kr
(för batteri och elektrod som byts samtidigt)
1 369 kr1 990 kr
(för batteri och elektrod som byts samtidigt)
Barnelektroder1 183 kr1 003 kr
Barnnyckel, engångskostnad
950 kr1 213 kr
900 kr1 990 kr
(batteri- och barnelektrodpaket)
Batterier1 622 kr1 622 kr3 720 kr1 571 kr
(för batteri och elektrod som byts samtidigt)
899 kr1 990 kr
(för batteri och elektrod som byts samtidigt)
Kostnad vid användning/vuxen682 kr610 kr410 kr1 571 kr1 369 kr1 990 kr
Driftkostnad; 6 år inkl. ett användningstillfälle /vuxen3 668 kr3 416 kr4 975 kr4 713 kr3 637 kr3 980 kr
Diverse förklaringar

1 Användarvänlighet: I en krissituation är det viktigt att kunna behålla lugnet och att gå systematiskt tillväga. Vår uppfattning är att hjärtstartaren ska vara lätt att använda i en stressad situation och bör därför ge exakt den information som behövs, vare sig mer eller mindre, och medverka till ett lugnt men effektivt agerande.  Överinformation kan få den omvända effekten. Rösten bör vara lugn, bilder ska vara tydliga och enkla att förstå. Elektroderna ska vara lätta att ta fram med tydliga placeringsanvisningar och lätta att få på plats.  Svenska HLR-rådet har också gett ut rekommendationer för hjärtstartarens röstinstruktioner ”När hjärtstartaren/defibrillatorn är på plats skall de instruktioner som ges vara så enkla och kortfattade som möjligt” (HLR rådets rek. röstkommandon AED). Hur viktigt det är att hjärtstartaren väger lite beror på i vilket sammanhang den ska  användas. Ska den vara mobil eller om det är tänkt att  man ska bära den med sig så har det betydelse. 

2 Undersökning bland ovana användare: Genomförd och dokumenterad inför American Heart Association meeting (Abstract: AED use by untrained bystanders). Vid undersökningen fick ovana användare testa att utifrån hjärtstartarens röst- och bildinstruktioner starta apparaten, fästa elektroderna och leverera strömchock. Siffrorna visar hur lång tid det tog innan den ovana användaren lyckades starta hjärtstartare, ta fram elektroderna och fästa elektroderna korrekt så att analys och behandling kunde genomföras. Siffrorna visar också hur stor procentandel som till slut kunde leverera strömchock/behandling. Att ett antal procent inte lyckades berodde bland annat på handhavandefel, till exempel att elektroderna placerades fel eller på att elektroderna inte fästes korrekt.
*HeartStart FRx har samma elektronik, mjukvara, röstinstruktioner och bilder på elektroderna som HeartStart HS1, därför kan man anta att HeartStart FRx skulle få ett liknande resultat, trots att utrustningen inte fanns med i själva undersökningen.

3 Snabb behandling: Vetenskapliga studier visar hur viktigt det är att hjärt-lungräddning startas omgående och pågår med så få avbrott som möjligt. För att en elstöt ska ge bästa effekt måste den avges bara några sekunder efter att hjärt-lungräddning avslutats. Därför är det viktigt att tiden för analys och uppladdning vid ev. defibrillering är så kort som möjlig. Detta betonas också i riktlinjerna från ILCOR, AHA och ERC. Likaså ska kompressionerna utföras med god kvalitet för att uppnå bästa resultat.

4 Behandling av barnhjärtan: I vissa miljöer kan det finnas risk för hjärtstopp hos barn (bad, simhallar, sportsammanhang etc) och då kan det vara aktuellt att tänka över om hjärtstartaren är anpassad för behandling av barnhjärtan. Om ett barn är yngre än åtta år eller väger mindre än 25 kg rekommenderas en lägre defibrilleringsenergi, 50 J, och HLR-handledning för barn.

5 IP-klassning: Visar vilket skydd apparaten har mot damm och vatten. Första siffran står för damm, andra för vatten (X betyder att klassning saknas). När man jämför hjärtstartare så innebär IP 21 en lägre klassning som passar utmärkt till exempel i kontors- och hemmiljö men som inte ska väljas för smutsiga och fuktiga/våta miljöer. IP-klasser som 55/56 fungerar även i tuffare miljöer med mer smuts eller risk för väta; som bygg och industri, båt och skärgård, simhallar, fordon etc.

6 FDA-godkänd: Godkänd för användning i USA. Att bli godkänd av FDA, den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, är svårt då de står för ett av världens hårdaste regelverk och genomför mycket noggranna tester. FDA kan därför ses som ett tydligt kvalitetsbevis.

7 Listpriser: Vi har angett leverantörernas listpriser. Eventuella tillbehör som ingår i grundpriset för en hjärtstartare kan dock variera. Philips, Cardiac Science och Zoll inkluderar elektrod, batteri och instruktionsbok, Physio Control inkluderar två paket elektroder, batteri, tygväska, instruktionsbok och ett AMBU-kit. HeartSine inkluderar batteri, elektroder, instruktionsbok samt mjuk väska.

Källor till hjärtstartarguiden:

Tillverkarnas egna tekniska data och specifikationer:
– Philips, HeartStart HS1 användarhandbok
– Philips, HeartStart FRx användarhandbok
– Cardiac Science, PowerHeart AED G3 produktblad
– Physio Control, Lifepak CRplus, bruksanvisning
– Zoll, AED plus, administratörshandbok
– Heartsine Tecnologies, Samaritan 300P bruksanvisning

Svenska HLR-rådet: hlr.nu

Abstract for the American Heart Association meeting: Automated External Defibrillators – Use by untrained bystanders – Can the public use model work?
Författare: Anhony D. Andre, PhD, Dawn B. Jorgenson, PhD, Jamie A. Froman, MBA, David E. Snyder, MS, Jeanne E. Poole, MD.

 ”Lay responder and PAD AEDs”: Jämförelse baserad dels på tillverkarnas specifikationer och dels på av Philips genomförda tester.

JÄMFÖR HJÄRTSTARTARE

Vi har jämfört några av marknadens vanligast förekommande hjärtstartare. Inte bara utifrån pris, underhåll och service utan framför allt utifrån andra aspekter som hur lätt den är att använda och hur effektiv den är. Det kan vara livsavgörande när det verkligen händer.

Om HLR Konsulten

HLR Konsulten Sverige AB är en av marknadens största återförsäljare av hjärtstartare och HLR-utbildning. I vårt sortiment finns marknadens ledande märken. Välkommen att kontakta oss.

www.hlr-konsulten.se